IVN wil groeien

Groei is een belangrijke ambitie. In 2014 kwam er meer geld binnen dan werd begroot. In 2015 verwacht IVN zelfs een stijging van de opbrengsten. Ook groeide het aantal leden in 2014 met meer dan duizend naar circa 23.000. Een knap resultaat in een tijd waarin veel vrijwilligersorganisaties onder druk staan.

Duurzaam handelen

Betrokkenheid bij de natuur stimuleert duurzaam handelen. Daarom laat IVN jong tot oud de natuur van dichtbij beleven.

Paddenstoelen en slootjes

De najaarscampagne waarin paddenstoelen centraal stonden, werd een enorm succes en leidde tot grotere zichtbaarheid van IVN bij een breed publiek. Dat geldt ook voor de IVN Slootjesdagen in het voorjaar.

Half miljoen natuur- liefhebbers

Met laagdrempelige en educatieve activiteiten laat IVN elk jaar een half miljoen mensen de natuur beleven.

Camouflagepak door groei

Meestal in juni en augustus laat de plataan (platanus) zijn schors in grote plakken vallen. Niet omdat hij sterft, maar juist door groei. De schors kan die groei niet meer bijhouden. Met grote stukken geel en groen lijkt de stam net op een camouflagepak.

Vrijgevochten veldbloemen

Ze zijn onstuimig en vrijgevochten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de tulp en de narcis laten wilde bloemen zich niet in een keurslijf dwingen. Ze staan ook niet keurig in het gelid op door telers gekozen velden. Ze kiezen zelf de plek waar ze het beste gedijen: in de berm, op dijken, in polders en aan de waterkant.

Knotwilg: x-factor

Zn takken worden eens in de drie vijf jaar gekapt. Vroeger voor brandhout of paaltjes in de wei, nu vooral voor biobrandstof. De knotwilg (salix) heeft een korte stam met dunnere takken. Het blad is grijsgroen, langwerpig en smal, en kleurt in de herfst geel. De boom kan acht meter hoog, vijf meter breed en 80 jaar oud worden.